Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Θεματική Λογοκρισία: Εκτός ΕΡΤ ο Κούλογλου

Reportage Without FrontiersΤο κόψιμο των εκπομπών «Θεματική βραδιά» και «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» του Στέλιου Κούλογλου αποφάσισαν ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος και ο γενικός διευθυντής τηλεόρασης Δημήτρης Γόντικας, μετά από συνάντηση με το δημοσιογράφο. Το δελτίο τύπου της ΕΡΤ δεν αναφέρει το σκεπτικό της διακοπής της συνεργασίας:

Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές «Θεματική Βραδιά» και «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα». Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.

Στέλιος Κούλογλου προς Δημήτρη ΓόντικαΕίχε προηγηθεί την Παρασκευή επιστολή του Κούλογλου στο Γόντικα, με αφορμή διαρροή πληροφοριών ότι η διοίκηση της ΕΡΤ θα κόψει τις εκπομπές του, εξαιτίας της (ενοχλητικής για την κυβέρνηση) επικείμενης εκπομπής για τη γενιά των 700 ευρώ. Όπως αποκαλύπτει ο Στέλιος Κούλογλου, ο Χρήστος Παναγόπουλος του είπε ότι η εκπομπή κόβεται επειδή... «δεν του αρέσει»!

Η πολυβραβευμένη εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» είναι η μακροβιότερη στο είδος της, με 12 χρόνια ζωής, και η πρώτη στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με διεθνή ρεπορτάζ. Η θεματολογία της ωστόσο δεν ήταν αρεστή στη σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ, και στη φετινή σεζόν εξοστρακίστηκε από την ΝΕΤ στην ΕΤ1.

Και οι δύο εκπομπές του Κούλογλου είχαν ικανοποιητική τηλεθέαση, υψηλότερη από το μέσο όρο της ΕΤ1, ενώ και τα διαφημιστικά έσοδα ήταν σημαντικά. Ακόμα και αν αυτό δεν ίσχυε, για εκπομπές τέτοιου επιπέδου υποτίθεται ότι καταβάλλουμε το ανταποδοτικό τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το 2006, ο τότε γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Γιάννης Παπουτσάνης υποστήριζε: «Εκπομπές σαν κι αυτήν, μας βγάζουν από την τηλεοπτική καθημερινότητα, που μετατρέπει το ασήμαντο σε σημαντικό. Μέσα από τέτοιες προσπάθειες δικαιώνεται ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης». Για τη σημερινή διοίκηση ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης είναι προφανώς διαφορετικός: η θεματολογία των εκπομπών να είναι αρεστή στη διοίκηση της ΕΡΤ και την κυβέρνηση.

Συλλογή υπογραφών ενάντια στη λογοκρισία και τη φίμωση

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ...

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΙΤΗ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΕΙ
ΑΛΛΑ ΜΕΓΕΘΗ ΒΛΕΠΕΙΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΔΟΛ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ 9.84 ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΘΥΜΩΣΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕΤΑ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ