Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Φουντουκίδου vs Πρετεντέρης: Το ιστορικό

Πάταγο έχει προκαλέσει στα δημοσιογραφικά γραφεία η επιστολή που έστειλε η βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Παρθένα (Πόπη) Φουντουκίδου στο Γιάννη Πρετεντέρη και δημοσιεύει το Press-gr. Την παραθέτουμε αυτούσια και αποκωδικοποιούμε κάποια σημεία της:

Ζήτησα να παρέμβω στο χθεσινό δελτίο των 20:00 στο MEGA όταν αναφερθήκατε απαξιωτικά στο πρόσωπό μου δίνοντας εσφαλμένη ερμηνεία της λέξης «Καραγκιόζης» και «πραξικόπημα», αλλά δεν το δεχτήκατε. Παρακαλώ να αναγνώσετε την επιστολή μου αλλά ολόκληρη για να μην τη διαστρεβλώσετε.

Για μένα «καραγκιόζης» είναι αυτός που άλλα στηρίζει στο προχθεσινό και άλλα στο χθεσινό δελτίο. Αυτός που απομονωμένος στην ασφάλεια του Studio τσαλακώνει ανθρώπους και ισοπεδώνει καταστάσεις με τέτοιο τρόπο που προκαλεί στους θεατές γέλια, γιατί αποκαλύπτεται ενώ πιστεύει ότι τους ξεγελά. Αφελής αφελής αλλά η σκοπιμότητα σκοπιμότητα. Αυτός που χρησιμοποιεί βαριές εκφράσεις για να στολίσει την αμάθειά του που την παρουσιάζει χωρίς ντροπή και χωρίς αντίλογο.

Πραξικόπημα εν προκειμένω θα χαρακτήριζα μια παράνομη, αντιδημοκρατική διαδικασία. Θα ήταν ενδιαφέρον λοιπόν να παρουσιάσουμε μαζί στους τηλεθεατές από πότε ένας πολίτης που προσφεύγει στη δικαιοσύνη τελεί πραξικόπημα.

Μήπως θα έπρεπε να πετάμε όλοι μπουκάλια στα γήπεδα για να τύχουμε της επιδοκιμασίας σας; Θα συμφωνούσατε τουλάχιστον ότι αυτό θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε επικίνδυνο; Επικίνδυνο είναι και όταν προσβάλλεις τους θεσμούς εκτός εάν μπορείς να κατονομάσεις πρόσωπα που παρενέβησαν με ποια συγκεκριμένη πράξη, που, πότε και σε ποιους συγκεκριμένα γιατί σε μένα μόνο δικά σας δημοσιογραφικά σχόλια έπεσαν στην αντίληψή μου. (Θυμάστε; Σας τηλεφώνησα για ένα άρθρο σας. Μήπως μπορούσατε να επαναλάβετε τι μου είπατε;).

Εν πάση περιπτώσει εγώ έχω όπλο τη νομική μου επάρκεια και τις θέσεις μου που κινούνται στο φως και δεν μου τις υπαγορεύουν στο σκοτάδι. Θα ήταν έντιμο και δεοντολογικό να μου αναπτύξετε κατά πρόσωπο τις ενδιαφέρουσες θεωρίες σας για το ποιος μιλάει για αυταρχισμό και το ποια είναι η Φουντουκίδου. Η Φουντουκίδου λοιπόν αφεντικό της έχει το λαό και τις αρχές της και σε αυτόν λογοδοτεί. Θα ήμουν ανάξιά του εάν επέτρεπα σε όποιον υπουργό να προσβάλει απρόκλητα και να αγνοεί τους πολίτες.

ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 12 Απριλίου 2008Η αναφορά της Φουντουκίδου σε άρθρο του Πρετεντέρη και η χρήση του όρου «πραξικόπημα» αφορούν το εικονιζόμενο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ το Σάββατο 12 Απριλίου 2008. Το άρθρο αναφέρεται στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του δικαιώματος των ελεύθερων εκλογών, εξαιτίας μιας περίεργης δικαστικής απόφασης στο Εκλογοδικείο για ένσταση που είχε καταθέσει η Φουντουκίδου. Στο άρθρο αυτό ο Γιάννης Πρετεντέρης εγκαλεί την Φουντουκίδου για έλλειψη αξιοπρέπειας, την κατηγορεί ότι κάνει την πάπια, της καταλογίζει ευθύνες για διεθνή εξευτελισμό της χώρας και την καλεί να παραιτηθεί από τη βουλευτική της έδρα.

Η σπόντα της Φουντουκίδου για πέταγμα μπουκαλιών σε γήπεδα, αναφέρεται σε μπουκάλι νερού που είχε εκτοξεύσει ο δημοσιογράφος από την εξέδρα των επισήμων κατά του διαιτητή Συμεωνίδη σε αγώνα μπάσκετ Παναθηναϊκός-Άρης. Ο Πρετεντέρης είχε δικαιολογήσει την ενέργεια αυτή λέγοντας:

Προτιμώ τους χουλιγκανισμούς στο γήπεδο, παρά στη δημοσιογραφία. Ένα ολόκληρο γήπεδο κόχλαζε, φώναζε και πέταγε μπουκάλια εκείνη τη στιγμή. Εύλογο είναι κι' εσύ ν' αντιδράσεις με τον ίδιο τρόπο... εθιμικά. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται θέμα. Όποιος δεν έχει πάει γήπεδο, δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει αυτές τις στιγμές. Όταν νιώθεις ότι αδικείσαι, αντιδράς με όποιον τρόπο βρίσκεις πρόσφορο εκείνη τη στιγμή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: