Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Ουραγός η Ελλάδα στην Ελευθερία του Τύπου

Η Ελλάδα, η Ιταλία (ελέω Μπερλουσκόνι) και η Τουρκία βρίσκονται στις τρεις τελευταίες θέσεις της κατάταξης των χωρών της Δυτικής Ευρώπης αναφορικά με την ελευθερία του τύπου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Freedom House (pdf).

Στην παγκόσμια κατάταξη, ανάμεσα σε 195 χώρες η Ελλάδα μοιράζεται την 56η θέση μαζί με τη Γκάνα και το Μαλί. Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι βορειοευρωπαϊκές χώρες (Φινλανδία, Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία), ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 21η θέση και η Ρωσία στην 170ή.

Στην έκθεση για την Ελλάδα καταγράφεται η κριτική για νομοθετικές παρεμβάσεις που περιορίζουν την πρόσβαση μειονοτήτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: «Ο προτεινόμενος νόμος ορίζει ότι η κύρια γλώσσα μετάδοσης των ραδιοφωνικών σταθμών πρέπει να είναι η ελληνική. Απαιτεί επίσης από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να διατηρούν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό σε αποθεματικό ως εγγύηση και να προσλαμβάνουν συγκεκριμένο αριθμό μόνιμου προσωπικού, παράγοντες που και οι δύο πλήττουν δυσανάλογα τους μικρότερους, μειονοτικούς σταθμούς».

Στην έκθεση αναφέρεται η φυλάκιση του συνδικαλιστή Δημήτρη Τρίμη για τη συνδικαλιστική δράση του κατά την απεργία του 2004 και η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το νόμο περί αστικής ευθύνης δημοσιογράφων, στο οποίο είχε προσφύγει ο μακαρίτης Νικήτας Λιοναράκης, μετά από καταδίκη του από την ελληνική Δικαιοσύνη για δηλώσεις που έκανε ο Μανώλης Βασιλάκης σε ραδιοφωνική εκπομπή του στην ΕΡΤ (πληροφορίες εδώ).

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, η έκθεση αναφέρει: «Τα ΜΜΕ, δημόσια και ιδιωτικά, είναι σε μεγάλο βαθμό ελεύθερα από κυβερνητικούς περιορισμούς, αλλά οι κρατικοί σταθμοί τείνουν να δημοσιογραφούν σύμφωνα με την επίσημη γραμμή. Ωστόσο, ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα -όπως η κατάσταση των Μακεδόνων και άλλων εθνικών μειονοτήτων στη χώρα- εξακολουθούν να προκαλούν κυβερνητικές πιέσεις και οδηγούν σε αυτο-λογοκρισία. Η ραδιοτηλεόραση είναι σε μεγάλο βαθμό αρρύθμιστη και πολλοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν αδειοδοτηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: