Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Το εξώδικο της Άννας Δρούζα

Εξώδικο σε έντονο ύφος έστειλε η Άννα Δρούζα στην Ελευθεροτυπία για σχόλιο της Μαρίνας Πετρούτσου που αναφερόταν στην παρ' ολίγον κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της. Στις 9 Απριλίου η Μαρίνα Πετρούτσου έγραφε στη στήλη της Ζαπ-Ζαπ:

Κυριολεκτικά στο τσακ γλίτωσε τα καλά της Άννας Βίσση (βλ. κατάσχεση) η Άννα Δρούζα χθες. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να δούμε πώς φτάσαμε στην παρ' ολίγον κατάσχεση. Η διευθύντρια παραγωγής Ρούλα Νικολάου με αγωγή που κατέθεσε εναντίον της Άννας Δρούζα και της εταιρείας παραγωγής της, DNA, για συκοφαντική δυσφήμηση και για καταχρηστική διακοπή της συνεργασίας τους (την περίοδο που η Α. Δρούζα έκανε την εκπομπή «Η ζωή είναι παιχνίδι» στη ΝΕΤ) μετά την προβολή 24 επεισοδίων χωρίς όμως να της καταβληθούν τα δεδουλευμένα, κέρδισε, πρωτόδικα το ποσό των 80.000 ευρώ. Η Άννα Δρούζα δεν άσκησε έφεση και η απόφαση έγινε τελεσίδικη.

Ο δικηγόρος τής κ. Ρούλας Νικολάου, Φαήλος Κρανιδιώτης, της κοινοποίησε την απόφαση και η κ. Δρούζα έκανε αναίρεση για αναστολή στον Αρειο Πάγο, η οποία απερρίφθη. Χθες λοιπόν δικαστικοί επιμελητές -εφόσον η Αννα Δρούζα είχε αρνηθεί να πληρώσει- πήγαν στα γραφεία της εταιρείας παραγωγής της παρουσιάστριας να κάνουν κατάσχεση αντικειμένων μέχρι του ποσού των 80.000 ευρώ. Προκειμένου λοιπόν η παρουσιάστρια να δει προσωπικά της αντικείμενα να κατάσχονται αλλά το κυριότερο να γίνεται θέμα (όπως καλή ώρα η Αννα Βίσση) στα μαγκαζίνο καλόπιστης κοινωνικής κριτικής, προτίμησε να βάλει το χέρι στην τσέπη. Ααααα, πάνω απ' όλα πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά διότι -όπως η ίδια η Α. Δρούζα πρεσβεύει- «η ζωή είναι παιχνίδι»...

Το εξώδικο της Άννας Δρούζα αναφέρει:

Εκδηλώνοντας για πολλοστή φορά κακόπιστη στάση απέναντι στο πρόσωπό μου, επιλέξατε να ενεργήσετε κατά παράβαση του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και να θέσετε στη δημοσιότητα μια ιστορία που εύλογα γίνεται αντιληπτό ότι σας εξετέθη, από όποια πηγή κι αν προήλθε, με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων.

Τον ίδιο δε σκοπό ενστερνιστήκατε αγαστώς και εσείς, διότι, αν και εφόσον είχατε τηρήσει προσηκόντως την υποχρέωσή σας να προβείτε σε έγκαιρη επικοινωνία μαζί μου και να διασταυρώσετε κατά αυτόν τον τρόπο την εγκυρότητα των δημοσιευθέντων πραγματικών περιστατικών, θα είχατε την ευκαιρία να πληροφορηθείτε ότι εγώ ουδέποτε αρνήθηκα την καταβολή του χρηματικού ποσού που επιδικάστηκε σε βάρος μου, ούτε "προτίμησα να βάλω το χέρι στην τσέπη", προκειμένου να μη δω τα προσωπικά μου αντικείμενα να κατάσχονται, ώστε να μη γίνει "θέμα".

Το μόνο θέμα που δυστυχώς ενέσκηψε είναι, ότι με το δημοσίευμά σας προκαλέσατε για μια ακόμη φορά, και μάλιστα ευρέως, εσφαλμένες και δυσμενείς εντυπώσεις στο αναγνωστικό κοινό σε σχέση με το πρόσωπό μου, και ειδικότερα την φερεγγυότητά μου και τον σεβασμό απέναντι σε δικαστικές αποφάσεις, πρακτική στην οποίαν φαίνεται ότι έχετε πλέον εθιστεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Αποτέλεσμα δε της δημοσιότητας που εξέλαβε η ιστορία που προβάλλατε, αποτέλεσε η με αφορμή το άρθρο σας εκτενής αναφορά του εν λόγω θέματος την Πέμπτη 10/4/2008 στην εκπομπή "Κους Κους" του Alpha, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αναίτια έκθεσή μου στο τηλεοπτικό κοινό για ένα ζήτημα το οποίο είναι πλήρως ανυπόστατο.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, έστω και ετεροχρονισμένα και με δική μου πρωτοβουλία, η δικαστική μου διαμάχη με την συγκεκριμένη αντίδικο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου σε σχέση με την απόφαση που αφορούσε στο δημοσίευμά σας, αλλά και δύο αγωγών μου κατά της ιδίας αντιδίκου. Συνεπώς, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιδεικνύετε απ' όλες τις πλευρές "αυτοσυγκράτηση", καθώς τα δεδομένα δεν αποκλείεται να ανατραπούν άρδην.

Η απάντηση της Μαρίνας Πετρούτσου είναι η εξής:

Αντιπαρερχόμαστε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα της κ. Δρούζα κι ερχόμαστε επί της ουσίας. Στις 7/4 ο Αρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης. Την επομένη (8/4) δικαστικοί επιμελητές μετέβησαν στην οδό Φρύνης 14 στην Κηφισιά, όπου βρίσκεται η εταιρεία τής κ. Δρούζα και ξεκίνησαν διαδικασία κατάσχεσης (έρευνα χώρου και αντικειμένων). Συντάχθηκε μάλιστα και έκθεση κατάσχεσης. Κατόπιν αιτήματος να γίνει δεκτή επιταγή ολίγων ημερών, το οποίο έγινε δεκτό με εντολή του δικηγόρου της κ. Νικολάου, διεκόπη η διαδικασία εκτέλεσης και υπεγράφη ιδιωτικό συμφωνητικό και από το δικηγόρο της κ. Δρούζα. Στη συνέχεια παραδόθηκε επιταγή ποσού περίπου 100.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο ποσόν που είχε επιδικαστεί, συν τους τόκους και τα έξοδα της δικαστικής δαπάνης.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου μπορεί, πράγματι, να ανατρέψει την εφετειακή απόφαση. Η αίτηση αναστολής εκτέλεσης, όμως, της κ. Δρούζα απορρίφθηκε από τον Αρειο Πάγο. Το δημοσίευμά μας συνεπώς, που αναφερόταν στη διαδικασία εκτέλεσης ήταν, επί της ουσίας, ακριβές.

Απ' ό,τι φαίνεται, η Άννα Δρούζα θα συνεχίσει την εκπομπή της «Μπορώ» και την επόμενη τηλεοπτική σεζόν στο Star. Αφού δεν την πληρώνουμε πια μέσω του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ, δεν μας πέφτει λόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: