Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Η απάντηση του Φοίβου Καρζή

Πριν δυο βδομάδες αναρωτιόμασταν γιατί ο Φοίβος Καρζής σταμάτησε να ανανεώνει το blog του μετά τη μετεγγραφή του στο δυναμικό του City 99.5. Οφείλουμε λοιπόν να δημοσιεύσουμε και την απάντησή του:

Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι... (και όχι πέρυσι, όπως είχε συμβεί στον Τέννεση Ουίλλιαμς) το παρόν μπλογκ βρέθηκε στις συμπληγάδες του καπιταλισμού και ατύχησε...

Δεν πρόλαβε καν να πει ένα "γεια" (αγενέστατο!), ούτε ένα τραγούδι πριν βουτήξει στο Ζάλογγο της εργασιοθεραπείας. Έστω τώρα μια καθυστερημένη και ανεπίκαιρη εξήγηση.

Όπως ίσως γνωρίζουν οι τακτικότεροι από τα κυβερνοστίφη (λέμε τώρα...) των επισκεπτών, οι αναρτήσεις προέρχονταν από το τακτικό ημερήσιο σχόλιο μιας ομότιτλης με το μπλογκ ραδιοφωνικής εκπομπής. Με την αποχώρηση από τον 9.84, εκπομπή δεν υπάρχει και σχόλιο δεν γράφεται. Καμμία δύναμη σε αυτό τον κόσμο δεν είναι ισχυρότερη από την πρωινή ενύπνια οκνηρία, ιδιαίτερα εάν την προηγουμένη έχεις περάσει 12 έως 14 ώρες ξέφρενης διασκέδασης στο γραφείο. Mea culpa, mea maxima culpa.

Τα άσχημα νέα τώρα. Η εκπομπή (ελπίζω ότι) θα ξαναρχίσει το Σεπτέμβρη στο ραδιοσταθμό Σίτυ 99,5 - και οι αναρτήσεις θα ξαναρχίσουν τακτικές καθημέραν.

Εν τω μεταξύ θα γράφω μερικές γραμμές ατάκτως και αραιά. Για όσους, όμως, έχουν μια σπάνια γενετική προδιαγραφή που τους ωθεί στην ανάγνωση δύσπεπτων, μη θερινών κειμένων, θα αναρτώ ένα link για όσα άρθρα δημοσιεύω στον Ελεύθερο Τύπο. Ιδού η αρχή, με θέμα τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και την κρίση του δικομματισμού (εξαιρετικό θέμα για σαββατοκύριακο στην παραλία...).

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Κρίσιμες ώρες για το Patra TV

Το studio των ειδήσεων του Patra TV

Για μια ακόμη φορά ο ιδιοκτήτης του Patra TV Αδαμάντιος Πολέμης αποφάσισε το οριστικό κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού. Χθες βράδυ ο διευθύνων σύμβουλος του Patra TV Γιώργος Ντόκος ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις και με τον νέο υποψήφιο αγοραστή ναυάγησαν και ότι σήμερα θα καταγγέλλονταν οι συμβάσεις εργασίας των 28 εργαζομένων, θα λάμβαναν τις αποζημιώσεις τους και θα σταματούσε οριστικά η λειτουργία του καναλιού.

Σε ανακοίνωσή του, το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. κατήγγειλε «την παράνομη, απαράδεκτη και ανάλγητη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Patra TV, εφοπλιστή κ. Αδαμάντιου Πολέμη», τον οποίο χαρακτηρίζει «κακό εργοδότη που θεωρεί τους εργαζόμενους μόνο λογιστικές μονάδες και όχι ανθρώπινες οντότητες».

Η Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. δρομολογεί «νομικές ενέργειες εναντίον του Πολέμη, όπως καταγγελία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ σε ευθετότερο χρόνο θα εξαγγελθούν κινητοποιήσεις και θα ζητηθεί η συνδρομή των τοπικών φορέων ώστε να διασωθούν οι 28 θέσεις εργασίας».

Update: Η «οριστική» απόφαση του Πολέμη για λουκέτο στο Patra TV αποδείχτηκε ευτυχώς τόσο οριστική όσο και οι προηγούμενες. Το μεσημέρι της Τετάρτης η διοίκηση ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι ξεκίνησε νέος γύρος διαπραγματεύσεων και ότι η εκκαθάριση παγώνει εκ νέου. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να εργαστούν κανονικά αυτή την εβδομάδα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τις συνέπειες του σεισμού, μεταθέτοντας τις κινητοποιήσεις για την επόμενη εβδομάδα.

Για κακούργημα ο Θέμος

Ο 2ος ειδικός ανακριτής, Δημήτρης Οικονόμου, που χειρίζεται την υπόθεση εκβίασης σε βάρος του Χρήστου Ζαχόπουλου, καλεί την Παρασκευή σε απολογία το Θέμο Αναστασιάδη με την κατηγορία της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος. Το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος σημαίνει ότι ο ανακριτής θεωρεί ότι ο Θέμος Αναστασιάδης είχε ίδιον όφελος από την επεξεργασία και τη διακίνηση του επίμαχου DVD.

Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο ανακριτής συνδέει την υπόθεση της διακίνησης του DVD με την υπόθεση των 5.5 εκατομμυρίων ευρώ. Ίσως έπαιξε ρόλο το (άγνωστο στην κοινή γνώμη) υλικό που προσκόμισε αυτοβούλως στον ανακριτή ο πρώην συνεταίρος του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.

Δελτίο ANT1: το lead in και το knock out

Την κατρακύλα έχουν πάρει τα ποσοστά τηλεθέασης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, μετά την αυλαία της καθημερινής σειράς «Έρωτας», που έδινε ένα αξιοπρεπές lead in τα τελευταία χρόνια. Το μοντέλο που λάνσαρε ο Νίκος Ευαγγελάτος, το οποίο έδινε βάση σε κοινωνικά και λαϊκιστικά θέματα, δεν μπορεί να σταθεί στον ανταγωνισμό, ενώ η προχειρότητα με την οποία καλύπτονται σοβαρά θέματα πλήττει ολοένα και περισσότερο την αξιοπιστία του ενημερωτικού τμήματος του καναλιού.

Ενόψει της απότομης προσγείωσης της τηλεθέασης, οι ιθύνοντες του καναλιού του Αμαρουσίου προχωρούν σταδιακά στην επίσπευση της ώρας έναρξης. Τη Δευτέρα το δελτίο άρχισε στις 19:55, ενώ την Τρίτη στις 19:50, σπάζοντας την άτυπη συμφωνία με το MEGA να μην ξεκινούν τα δελτία τις καθημερινές πριν τις 19:58.

Αυτό όμως που ξάφνιασε με το δελτίο της Τρίτης ήταν η επιλογή να μην ξεκινήσει με το θέμα των επιπτώσεων του σεισμού ή έστω με το θέμα της απαγωγής του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, αλλά με τον επικείμενο πρώτο αγώνα της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου στο Euro 2008 με τη Σουηδία. Επιλογή που ίσως φέρει πρόσκαιρα νούμερα τηλεθέασης (αν και το κοινό του ΑΝΤ1 είναι κυρίως γυναίκες και ηλικιωμένοι), αλλά μακροπρόθεσμα πλήττει περισσότερο το ήδη τραυματισμένο ενημερωτικό προφίλ του ANT1.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο το δελτίο να ξεκίνησε στις 19:50 με το θέμα της Εθνικής, για να εκμεταλλευτεί την ανάπαυλα του αγώνα Ισπανία-Ρωσία, που μετέδιδε η ΝΕΤ, και να «κλέψει» για λίγα λεπτά τους ποδοσφαιρόφιλους τηλεθεατές μέχρι την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου.

Update: Τελικά το δελτίο ειδήσεων βρέθηκε και πάλι στην προτελευταία θέση με μονοψήφιο ποσοστό (8.9%), ξεπερνώντας μόνο το δελτίο του Alpha (7.9%). Tην Τετάρτη το δελτίο ξεκίνησε στις 19:51, με αντίστοιχη επιτυχία στο ραβασάκι της AGB (8.7%).

Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Τον έσωσε ο σεισμός

Ο σεισμός στην Αχαΐα προκάλεσε φθορές στο Δικαστικό Μέγαρο Πατρών, όπως την κατάρρευση της ψευδοροφής στο Κακουργιοδικείο του δευτέρου ορόφου, με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστό χθες προκειμένου να ελεγχθεί η στατική επάρκειά του. Έτσι αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για χθες δίκη του διευθύνοντα Συμβούλου του Patra TV Γιώργου Ντόκου, που κατηγορείται για την απαγόρευση εισόδου που επέβαλλε στους εργαζόμενους του σταθμού την περασμένη Παρασκευή.

Ο Γιώργος Ντόκος παραμένει άφαντος, όπως επίσης και τα οχήματα του καναλιού, με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί του σταθμού να χρησιμοποιούν βαν αθηναϊκού σταθμού για να καλύψουν τα ρεπορτάζ του σεισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα διεξάγονται στην Αθήνα διαπραγματεύσεις για την πώληση του σταθμού σε υποψήφιο αγοραστή και οι 28 εργαζόμενοι φοβούνται ότι ενδεχόμενο νέο ναυάγιο θα οδηγήσει σε οριστικό κλείσιμο του καναλιού. Άλλωστε ο ιδιοκτήτης του σταθμού, εφοπλιστής Αδαμάντιος Πολέμης, έχει βουλιάξει αρκετά deals στο παρελθόν.

Η έκτη αίσθηση του ANT1


I see dead people...

Ως επιβεβαιωμένη μετέδωσε ο ANT1 την Κυριακή στο κεντρικό του δελτίο την είδηση ότι οι νεκροί από τον σεισμό δεν είναι δύο αλλά τέσσερις. Την είδηση μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Περιοχή, Κωνσταντίνος Φλαμής, που είναι ταυτόχρονα ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του πατρινού καναλιού SuperB και εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Κόσμος της Πάτρας».

Ο Φλαμής υποστήριξε ότι γνωρίζει τα ονόματα των δύο επιπλέον νεκρών, ενώ ο Νίκος Ευαγγελάτος επανέλαβε αρκετές φορές την «αποκλειστική» πληροφορία, η οποία μεταδιδόταν καθ' όλη τη διάρκεια του δελτίου του ANT1 στα «super» του δελτίου. Στα επόμενα δελτία, χωρίς κάποια εξήγηση ή δικαιολογία, ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε και πάλι στους δύο.

Στο μέτωπο της AGB, ο ΑΝΤ1 την Κυριακή, αν και ήταν το μόνο κανάλι που επιστράτευσε τον κεντρικό του παρουσιαστή για την παρουσίαση του δελτίου, βρέθηκε στην προτελευταία θέση, ξεπερνώντας μόνο το δελτίο(?) του Star. Και τη Δευτέρα, το δελτίο του Νίκου Ευαγγελάτου βρέθηκε στην προτελευταία θέση με μονοψήφιο ποσοστό (9.9%), ξεπερνώντας μόνο τις ειδήσεις του Alpha (6.7%).

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Το MEGAλο come-back του Καμπουράκη


«Όλγα μου» - «Δημήτρη μου»

MEGA, 9 Ιουνίου 2008 20:00Έπρεπε να γίνει σεισμός για να επιστρέψει ο Δημήτρης Καμπουράκης σε παράθυρο δελτίου με παρουσιάστρια την Όλγα Τρέμη. Ο Καμπουράκης είχε «κοπεί» μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας του με το Στέφανο Χίο, σχετικά με το αν είχαν δει το DVD Ζαχόπουλου στο MEGA.

Ο Δημήτρης Καμπουράκης είχε εμφανιστεί και χθες στο κεντρικό δελτίο του MEGA, που παρουσίαζε όμως ο Νίκος Στραβελάκης, ενώ τον είχε προσκαλέσει και δύο φορές ο Γιάννης Πρετεντέρης στην εκπομπή Ανατροπή (14 Απριλίου και 12 Μαΐου).

Εν τω μεταξύ εμφανίστηκαν και πάλι σενάρια επιστροφής του Δημήτρη Καμπουράκη στον ΑΝΤ1 (π.χ. στο blog της Ζούγκλας), με αφορμή την εμφάνισή του στο ραδιόφωνο του ANT1 την Κυριακή 1 Ιουνίου. Η αλήθεια είναι ότι ο δημοσιογράφος, που είχε διατελέσει διευθυντής ειδήσεων του ANT1 Radio, συμμετείχε σε εκπομπή στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια του ραδιοσταθμού.

Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Το χρονικό των εξελίξεων στο Patra TV

Στις 28 Μαΐου, η γενική συνέλευση των μετόχων του Patra TV αποφάσισε το κλείσιμο και την οικονομική εκκαθάριση του σταθμού. Ωστόσο ο ιδιοκτήτης Αδαμάντιος Πολέμης και ο διευθύνων σύμβουλος Γεώργιος Ντόκος κράτησαν την απόφαση αυτή ως επτασφράγιστο μυστικό, παραπλανώντας τους εργαζόμενους με δήθεν προετοιμασίες του προγράμματος της επόμενης τηλεοπτικής χρονιάς και ανακοινώσεις για αγορά νέου τεχνικού εξοπλισμού.

Στις 2 το πρωί της Παρασκευής 6 Ιουνίου, η ιδιοκτησία του Patra TV προχώρησε στην απομάκρυνση μέρους του τεχνικού εξοπλισμού του καναλιού και στην αλλαγή των κλειδαριών, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος των εργαζομένων και ενδεχόμενη κατάληψη των εγκαταστάσεων, όπως είχε γίνει το 2006.

Έξω από το Patra TVΣτις 8 το πρωί ο Νίκος Ξανάλατος, διευθυντής ειδήσεων του Patra TV, φτάνοντας στα γραφεία του καναλιού βρήκε σεκιουριτάδες που του απαγόρευσαν την είσοδο χωρίς να του εξηγήσουν το λόγο της παρουσίας τους. Υπέθεσε ότι έγινε διάρρηξη και τηλεφώνησε στον Ντόκο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την απόφαση του Πολέμη να βάλει λουκέτο στο Patra TV. Οι εργαζόμενοι που άρχισαν να φτάνουν στο χώρο εργασίας τους έβλεπαν έκπληκτοι τον κλοιό των ανδρών της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.

Μέσα στο Patra TVΣτο χώρο κατέφτασαν ο πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. Απόστολος Βουλδής, συνάδελφοι από άλλα μέσα ενημέρωσης, το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου αλλά και πολιτικοί παράγοντες της Αχαΐας. Μετά την προσπάθεια του Ντόκου να ξαναμπεί στο κτίριο, οι εργαζόμενοι επιτέθηκαν στον κλοιό των σεκιουριτάδων και κατάφεραν να εισέλθουν στα γραφεία τους.

Patra TV Γεγονότα, Σάββατο 7 ΙουνίουΟ Ξανάλατος μαζί με εργαζόμενους κατευθύνθηκαν στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για να κατέθεσουν μήνυση για το lock-out. Στις 2 το μεσημέρι η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή του Ντόκου από τις εγκαταστάσεις του σταθμού. Η δίκη ορίστηκε για την προσεχή Δευτέρα.

Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους η προσωρινή επαναλειτουργία του καναλιού, μέχρι να βρεθεί νέος αγοραστής.

Και πάλι φουρτούνες στο Patra TV

Patra TVΤο πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι του Patra TV που πήγαιναν στην εργασία τους βρήκαν τις πόρτες κλειστές και φυλαγμένες από σεκιουριτάδες που είχε προσλάβει ο αντιπρόεδρος και διευθυντής του καναλιού Γεώργιος Ντόκος. Ο ιδιοκτήτης του καναλιού, μεγαλοεφοπλιστής Αδαμάντιος Πολέμης (πρόσφατα έγινε γνωστός και ως μέλος της ενδεκάδας της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης, υπό τον Ανδρέα Βγενόπουλο), αποφάσισε απροειδοποίητα να διακόψει τη λειτουργία του, αφήνοντας στο δρόμο τους 28 εργαζόμενους.

Patra TV, 7 Ιουνίου 2008, 01:46 π.μ.Οι εργαζόμενοι, όπως και πριν δυο χρόνια, προχώρησαν σε κατάληψη του σταθμού και εκπομπές καταγγελίας της ιδιοκτησίας, αλλά η ιδιοκτησία αρχικά έθεσε εκτός λειτουργία τον πομπό και στη συνέχεια αποφάσισε την επαναλειτουργία του καναλιού με κανονικό πρόγραμμα. Η Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. εξήγγειλε τετράωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα (9:00-13:00), κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στα γραφεία της.

Ανακοινώσεις: Σ.Τ.TΗΛ.Ν.Ε., Π.Ο.Ε.ΣΥ. (pdf), Γ.Σ.Ε.Ε.

Το Patra TV ιδρύθηκε το 1992 από το δημοσιογράφο και συγγραφέα Τάκη Κωνσταντινόπουλο. Το 2001, πέρασε ολοκληρωτικά στα χέρια του Πολέμη (για νομικούς λόγους από 25% Αδαμάντιος Πολέμης, Ευαγγελία Πολέμη, Λεωνίδας Πολέμης και Primary Enterprises Inc.), ο οποίος επένδυσε μεγάλα κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων.

Τον Ιούλιο του 2006, βλέποντας τις επενδύσεις του να μην αποφέρουν κέρδη, αποφάσισε να αναστείλει τις ενημερωτικές εκπομπές του σταθμού και να προβεί σε μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων και τεχνικών. Τα έσοδα από τα τηλεπαιχνίδια-απάτη (τύπου Photo Fault) ήταν πλέον παρελθόν και το κανάλι έμπαινε μέσα €15.000 το μήνα. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επ' αόριστον κατάληψη των εγκαταστάσεων του σταθμού, πραγματοποιώντας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας. Ο Πολέμης αναγκάστηκε να υποχωρήσει, ξεκινώντας παράλληλα προσπάθειες να πωλήσει το κανάλι.

Αρκετοί επιχειρηματίες ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν το κανάλι, αλλά το υπερβολικό τίμημα που ζητούσε ο Πολέμης οδηγούσε τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο. Το Μάρτιο του 2008 ο Θανάσης Λάλας και ο Γιώργος Πανόπουλος (ιδιοκτήτες από το 2006 της ιστορικής εφημερίδας Πελοπόννησος) συμφώνησαν να αγοράσουν το κανάλι και μάλιστα το ανακοίνωσαν στους εργαζομένους, αλλά την τελευταία στιγμή και αυτό το deal ναυάγησε.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Real dreams

RealNews θα ονομάζεται η εβδομαδιαία εφημερίδα που ετοιμάζουν ο Νίκος Χατζηνικολάου και ο Ανδρέας Κουρής, σύμφωνα με το blog της Ζούγκλας. Όπως μας ενημερώνει και ο αδελφός τηλεορασάκιας, έχει ήδη κατωχυρωθεί και το domain realnews.gr.

Ψάχνοντας το θέμα κι εμείς βρήκαμε ότι έχει κατωχυρωθεί και το domain realsports.gr. Να υποψιαστούμε ότι τα σχέδια του επιχειρηματικού ζευγαριού περιλαμβάνουν και αθλητική εφημερίδα;